måndag 13 juni 2011

Utförsäkringen

När jag skrev förra inlägget var tanken att jag skulle följa upp dagen efter med det jag EGENTLIGEN hade tänkt blogga om.... Nämligen utförsäkringen av sjuka. År 2011 i Sverige. Det blev inte av för jag var urförbannad. Jag visste inte.... trots att jag själv anser mig vara ganska upplyst som person.... visste inte riktigt hur illa det ser ut i Sverige idag.

Under min tid då jag arbetstränade fick jag besked om att om utifall att jag INTE får den sökta sjukersättningen tillsvidare så blir jag utförsäkrad och får, om jag vill, ingå i aktivitetsgarantin under tre månader för att sen ha möjlighet att eventuellt bli sjukskriven igen. Åtagandena under dessa tre månader ska vara individuellt anpassade och möjlighet till mjukstart ska finnas. På grund av tidigare låg halvtidslön ska jag i så fall få lov att söka försörjningsstöd som komplement för att överleva. Hepp, (för att citera en annan blogg).

Om jag tackar nej till att ingå i aktivitetsgarantin så går jag direkt till att söka försörjningsstöd. Utan möjlighet att kunna återvända till sjukförsäkringen. Således dömd till att för all framtid vara beroende av socialtjänsten. Drygt 40 år gammal. Hur sjutton kan man ge ett sådant besked till NÅGON undrar jag? Hepp.

Självklart kan mirakel inträffa, jag kan bli frisk och återigen jobba ihop en sjukpenninggrundande inkomst..... JAG ÄR SJUK och har mängder med papper på detta, utredningar är gjorda högt och lågt och fram och tillbaka under mängder med år. Således innebär detta att jag är för sjuk för att arbeta och är man det kan man inte jobba sig till rätten till sjukpenning igen.

Får man inte sjukpenning kan man inte heller längre fram ansöka om sjukersättning (alltså - sjukpension som det hette förr). Får jag inte sjukersättning får jag inte heller bostadstillägg, jag får inte min AFA-ersättning och jag får således strålande 0 kr i årsinkomst. Jag kommer under resterande livstid inte betala skatt utan leva på skattebetalarna. Nåja, någon liten pension får jag nog för de år jag tidigare jobbat så lite kan jag nog skjuta till så där om ca 25 år... Hepp.

Är det då någon skillnad att leva på försörjningsstöd alternativt sjukersättning???

JA, det är en enorm skillnad. Inte i kronor räknat för där skiljer det endast några hundralappar.... Ca 600 mer i plånboken om jag lever på sjukersättning men för andra diffar det på mer. Men 600 kan å andra sidan vara en enorm skillnad... speciellt då man är utan dem år efter år....

Ligga samhället och skattebetalarna till last resten av livet då??? Njae, det skiljer också lite för andra ersättningar/försäkringar bidrar till försörjningen om man lever med sjukersättning. Att leva på försörjningsstöd innebär att alla pengar kommer från socialtjänsten... dessutom måste man BE om mer pengar varje gång någonting inträffar i livet. Sannolikheten att man måste överklaga, driva rättsprocesser är ganska stor då sparbetingen är stora i landets kommuner. Hepp.... var ska den kraften komma ifrån?

Största skillnaden är dock känslan av att vara en värdig deltagare i samhället.... kunna försörja sig själv utan att någon ifrågasätter vilka val man gör... kanske kunna göra något roligt någon gång... inte mycket men något. Det är stor skillnad det. Få vara ifred och kanske om 5-10 år ha samlat tillräckligt med energi för att återigen få en fungerande vardag...

Ja... nog för att jag visste mycket men jag visste inte att det kunde vara så här kört om man är för sjuk för att kunna ge sig in i aktivitetsgarantin.... Även om många redan tvingats göra det och många också har fått ge upp, så önskar jag mig att få slippa den erfarenheten.

I slutet av sommaren någon gång kommer jag att få besked om hur min framtid blir.

Vad var det då jag missat i allt som skrivits i detta ämne de senaste åren? Jo... Jag hade missat att då man blir utförsäkrad och inte får återvända till sjukförsäkringen så har man inte heller någon annan möjlighet att komma dit igen än genom att arbeta xxx antal dagar för att få en sjukpenninggrundande inkomst igen. Jag kunde aldrig någonsin tro att man för all framtid kunde bli helt utestängd och tilldömd att leva på socialbidrag (som det hette förr)... jag borde ha vetat om det, men det gjorde jag inte. Jag visste inte det var så otroligt illa.

Hepp hepp, jag har lärt mig ytterligare något nytt.

Jo - jag tillhör förresten de priviligerade som har en valmöjlighet för jag har stämpeldagar kvar sedan flera år tillbaka - hade jag inte haft det hade jag inte ens kunnat "välja" mig in i aktivietsgarantin... Vad jag nu ska där och göra kan man undra.... men jag ser det inte ens som ett val. Men troligen ska jag uppvisa någon slags tacksamhet. Hepp, hepp.

Glad sommar och må du ha råd och ork att åka på semester! Njut i så fall. Även för oss som inte kan. Hepp.

Fresh Start Bloggen

Tillägg den 14 juni: Kärt barn har många namn. Tillsvidare sjukersättning heter numera stadigvarande sjukersättning och så här skriver FK: Du som är mellan 30 och 64 år kan få sjukersättning om din arbetsförmåga är stadigvarande nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom. Med stadigvarande menas för all överskådlig framtid. Bedömningen av arbetsförmågan gäller alla arbeten på hela arbetsmarknaden.

6 kommentarer:

 1. Ja, vad ska man säga? Vansinne är det, och det lär dröja innan vi får ändring. Och vilka är de nya skuldsatta i KFMs register? Jo, utförsäkrade...

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Jo, jag läste om att KFM fått fler utförsäkrade till sig... det visste vi ju redan innan de nya reglerna trädde i kraft hos FK att det var så här det skulle bli... Inte speciellt svårt att räkna ut direkt. Undrar varför man ansåg och anser att denna grupp människor skulle offras....? Med berott mod dessutom? Svårt att förstå. Att gruppen är tyst kan vara en förklaring men jag tror inte det är så enkelt.....

  SvaraRadera
 5. socialbidrag betalar du inte skatt på,men sjukersättningen betalar du skatt på-jag betalar 2.000kr/månad i skatt på min sjukersättning(sjukpension)

  SvaraRadera
 6. Nej, det är så det är. Och har du ingen inkomst som du skattar för får du dålig ålderspension, alla förlorar på det. Inte minst samhället!
  //Livsrop

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att lämna ett avtryck från ditt besök - det uppmuntrar att kämpa vidare en stund till.