söndag 27 februari 2011

Ex-försäkring

Ännu ett inlägg inspirerat av en kommentar på ett av mina inlägg. Denna gång en kommentar av någon som tror på vårt s.k. sjukförsäkringssystem. Egentligen är jag glad över att det finns NÅGON individ som faktiskt tror på landet Sverige... jag umgås nästan enbart med folk som är DRABBADE av landet Sveriges nackdelar.

Här är dock min reflektion av kommentaren som prisar försäkringskassan under inlägget "Påskuppropet":


Vad härligt att du tror på systemet Anonym! Det gör de flesta som inte är inne i det och kastas och bollas runt som om vi inte vore människor! Problemet är att det inte bara är enstaka individer som drabbas av de där övergångsreglerna utan vi är TUSENTALS. Tyvärr.

Ja, det har sina poänger att du inte kan fastna i systemet med tidsbegränsad ersättning i tiotals år - det håller jag med om är BRA.

MEN - det finns ett nytt oerhört otäckt och cyniskt sätt att låta sjuka människor fastna i samma system som utåt sätt låter så otroligt bra. Och det är genom att utförsäkra dem, låta dem gå över sina resurser (pga sjukdom) i tre månader och sen återigen ANSÖKA om sjukpenning.... som du kan ha i xx antal månader... Och DÄREFTER kan du sen gång på gång återigen söka om tillsvidare sjukersättning.

Hur blev det så här??? Lagstiftaren ville säkerligen mer väl än så här, remissinstanserna varnade och protesterade men förändringen skulle absolut drivas igenom innan konsekvenserna för den lilla individen var klarlagda ordentligt. Nu lever vi i den konsekvensen. Tusentals av oss.

Grattis att du inte tillhör dem! Må du inte drabbas av sjukdom och inse ett och annat om det som förr hette sjukförsäkringssystemet... idag vet jag inte vad det kallas... men inte är det någon sjukförsäkring för alla inte.

Skäms på Sverige!

6 kommentarer:

 1. hej.jodå vi har en försäkring i sverige(ett skyddsnät)
  detta skyddsnät hette tidigare lagen om allmän försäkring (lag 1962:381)
  men bytte namn och nummer till:
  socialförsäkringsbalken (lag 2010:210)
  bara att söka på dessa och läsa vad som krävs..

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym! Vi som sitter i andra änden av lagtexterna och 'drabbas' av dem efter diverse tolkningar av nämnder, förvaltningar, enskilda handläggare och deras experter behöver inte läsa lagtexten annat än om vi ska överklaga något beslut. Alla tillägg och tolkningar gör att det inte går att slå upp något i en lagtext och säga att det här gäller för mig för det står i lagen!

  SvaraRadera
 3. hej livsrop.Prinsessanz här.

  du pratar om sjukpenning och sjukersättning i samma andetag,det går inte,det är 2vitt skilda ersättningar,sen finns det förstås en himla massa andra ersättningar till...

  jag vet mycket väl vad som krävs för att få exempelvis sjukerättning(förtidspension)
  vill du oxå veta kan du läsa här:
  http://www.forsakringskassan.se/privatpers/sjuk/sjuk_lange_sa/om_sjukersattning

  längre ner på samma sida kan du klicka på länken om fördjupad information...då får du veta ÄNNu mera.

  den mesta informationen finns om man bara söker lite.. behöver du hjälp med nåt? kan jag hjälpa dig med nån info kanske??
  mvh Prinsessanz som gick via jobb-akassa-utförsäkrad-aktivitetsstöd-sjukersättning.
  vägen till hjälp är LÅNG och jag föddes väldigt sjuk,blev ännu sjukare som 20åring(utbränd) och sedan genom alla processer om möjlugt ÄNNU sjukare (eftersom ALLA möjligheter till förvärvsarbete ska vara prövade) och sjukersättning får du från och med 30år.

  SvaraRadera
 4. Hej 2tusenlappar/Prinsessanz!

  Jag har total koll på ersättningarna oavsett vad de heter, har varvat jobb och sjukdom i hela mitt yrkesliv som nu är rätt långt. Men tack för ditt erbjudande om hjälp.

  Ibland när jag skriver tror jag att alla som läser vet hur jag tänker... men så är det ju inte.... :-D

  Det är så här att när min nuvarande tillfälliga sjukersättningsperiod löper ut får jag den antingen beviljad som tillsvidare sjukersättning eller ej. Om det blir avslag på ansökan så skrivs jag ut från FK till aktivitetsgarantin som jag då får via AF mot att jag testar det de anser att jag ska testa.

  Därefter tre månader senare (om de inte går bra) så får jag söka om sjukpenning och kan ha det i max xx antal månader. En tid efter att jag eventuellt fått sjukpenning igen kan jag åter igen söka om tillsvidare sjukersättning medan jag har sjukpenning... alltså att sjukpenning ska övergå till sjukersättning.

  Ett mycket stort problem som då uppstår - om jag ska gå igenom alla dessa faser - är att ekonomin hamnar i gungning och det gör mig ännu sjukare.

  Ännu ett ekonomiskt problem som dyker upp är att när sjukersättningen räknas ut beräknas den på de senaste årens årsinkomst och snittet därav minus en massa procent blir min nya inkomst. Således får jag ungefär 65% av den sjukersättning jag idag har.

  Sjukpenningen som jag eventuellt kan få en mellanperiod räknas från då jag arbetade senast och tjänade skamlöst dåligt och dessutom jobbade jag halvtid på lönebidrag så det blir rena skämtet.

  Fy sjutton - kan ingen trolla med trollspöt så jag kan gå ut och jobba och tjäna mängder med goa slantar.... Det skulle göra mig så GOTT!!!!

  SvaraRadera
 5. Tidsbegränsad sjukersättning upphör
  Tidsbegränsad sjukersättning upphör som ersättningsform. Om man redan har tidsbegränsad sjukersättning behåller man sin ersättning resten av den period som beslutet gäller.

  Om arbetsförmågan fortfarande är nedsatt när perioden med tidsbegränsad sjukersättning tar slut, finns övergångsregler som gör att äldre regler kan fortsätta att tillämpas.

  Dessa övergångregler innebär att man, efter ansökan, kan beviljas tidsbegränsad sjukersättning i ytterligare maximalt 18 månader dock längst till och med december 2012.

  Har du varit på Försäkringsmedicinsk Utredning? (FMU) om inte, tycker jag att du ska kräva en sådan då det ofta brukar vara ett sätt att få svart på vitt hur ens förmåga ser ut och prognosen framåt! Hoppas att det ordnar sig för dig, och välkommen in till www.resurs.ning.com för att diskutera!

  SvaraRadera
 6. jo det är en sjukförsäkring för de som kvalificerar sig för kraven!! och det är bra att det är lite tufft.

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att lämna ett avtryck från ditt besök - det uppmuntrar att kämpa vidare en stund till.