lördag 24 juli 2010

Enkel matematik blev svår

Idag har jag varit på försäkringskassan igen. Förra veckan fick jag veta att jag skulle få bostadstillägg utbetalt under denna vecka, min ansökan hade felaktigt för det första gått ut till mig - sen hade den blivit liggandes obearbetad då beräkning och beslut skulle gått med automatik. Ingen visste varför. Men blev lovad tilläggsutbetalning då de hade alla uppgifter de behövde. Men inga pengar kom men däremot brev om att de önskar fler handlingar för att beslut ska kunna tas. Hur kunde det pappret ta 1 ½ vecka på sig att komma mig till del? Jag hade kunnat fixa fram ev papper direkt om jag bara så hade vetat om att de än en gång skulle ha in dem.

Försäkringskassan skannar in sina papper och handläggarna ska kunna använda dem till olika beslut då de lagras i datorn. Men om man söker bidrag flera gånger på flera olika avdelningar har de inte tillgång till alla dessa inskannade papper utan jag som klient  ska gång på gång se till att de får nya papper att skanna. Och förvara. För inte kan väl papprena bara försvinna i original.... Nejdå, det har jag tagit reda på. Ifrågasatte skarpt för ett år sen varför de inte kan hålla reda på mitt hyreskontrakt utan skulle ha det gång på gång på gång. Jag vill inte ha det ute och dansa på okänd plats utan krävde besked - var tar mitt kontrakt vägen rent fysiskt - var är mitt papper???

Fick veta att det lagras i datorn. Men komma åt det, nej se tji det går inte. Utan nytt fysiskt papper ska lämnas in. Men var är mitt papper?? I en bunker långt under Kumla blev svaret till sist.... Jaha, åk dit och hämta det då kunde jag ju inte låta bli att säga.... Pust. Fick faktiskt svaret att de inte har tid med det... *fniss* Klar förbättring från nyåret i år då jag förra gången skickade in ansökan, papper osv... numera kan de hålla reda på just hyreskontraktet... där ser man! ;)

Idag skulle de ha in kopia på det gulvitrandiga pappret från deklarationen. Ok, det kanske de inte har hunnit få eftersom det nya kom i slutet av april.... Men senaste hyresavin skulle också med... ok.... då tar jag med den också då. Vad jag inte kan begripa är varför de ena stunden säger att de har alla handlingar för att fatta ett beslut och i nästa saknar ett antal?

Den här matematiken går inte ihop. Inte för mig i alla fall.

Nåja, för att fortsätta räkna så måste jag ha det där beslutet på måndag då sonen åter ska besöka det roliga sociala kontoret för att se om han kan få pengar denna gång då. Det är nämligen så som jag skrivit tidigare att FK räknar med att inneboende betalar hyra för sig och drar av den schablonmässiga hyran på det bostadstillägg som ska betalas ut till mig. Således måste sonen ha en inkomst för att kunna betala detta belopp till mig och den inkomsten ska han nu söka om på måndag. Och hyran ska betalas inom en vecka dessutom.

Det finns inte utrymme för sådant här trassel i mitt liv. Jag blir sjuk av stress. Jag är allergisk mot stress. Jag tränar på tillit. Jag tränar på att ha tillit. Jag lever i tillit. Nästan jämt. Men det fungerar inte när jag inte har det ekonomiska läget under kontroll. År efter år har inkomsterna varierat från månad till månad, från en inkomstkälla till x antal olika och alltid, alltid måste det gå ihop. Jobb, a-kassa, sjukersättning, sjukpenning, bostadsbidrag, bostadstillägg, AFA och.... Pust. Inget får missas, inget får komma för sent, inget får haka upp sig. Lägg därtill krångel med fogden ovanpå så är röran en hel smet. Men allt måste klaffa.

Varför? Jo, enkel matematik: Summan blir för liten för att det ska finnas några marginaler. Att inte ha marginaler skapar stress. Jag tål inte stress. Minsta ändring skapar risk för tomrum, perioder av osäkerhet. Som skapar stress. Jag tål inte stress.

Just nu står Försäkringskassan för min stress. Och socialtjänsten till viss del. De säger nämligen att jag ska försörja sonen vilket jag gärna vill. Men däremot säger FK att han ska försörja sig själv och betala hyra. Näe, det där får bara lov att lösa sig.

Fk vill dessutom att jag ska börja arbetsträna, det skapar också stress. Jag tål inte stress. Men det löser sig, de behöver mera underlag, mera papper. Jag har inget val så självklart löser det sig. Det gör det ju alltid. Det har det gjort varje gång tidigare jag genomgått den processen. Undrar vad det kostar förresten gång på gång. DET är i alla fall inte min matematik.


Och matematik är inte min starka sida. Men hur fogden kan räkna ett underhållsstöd som betalas ut till ett myndigt barn som min inkomst får jag inte att gå ihop hur jag än räknar. Men det är väl å andra sidan en helt annan matematik.

6 kommentarer:

 1. Jo. Fick vänta tre månader på mitt bostadsbidrag i år. Det var jätteroligt när det inte kom som jag hade beräknat. Inte.

  SvaraRadera
 2. Himla trist. Usch. Bostadsbidraget kom faktiskt väldigt fort i januari... eller beslut om. Märkligt nog. Men skoj när det blir överaskning åt rätt håll...

  SvaraRadera
 3. Detta med bostadsbidrag kan ju vara upptakten till massa skulder. Jag var in till försäkringskassan för massa år sedan med alla mina papper och bad handläggaren fylla i dem åt mig på plats när jag var med. Sakt och gjort hon fyllde i ansökan åt mig och satt och räkna, när allt var klart läste jag igenom min ansökan och alla siffror var rätt ifyllda i rätt ruta och vore väl fan annars detta var ju hennes arbete att kolla att den var rätt ifylld och nu hade hon ju fått fyllt iden själv bättre kunnde det ju inte vara. Men efter ett par år fick jag ett brev hem att jag fått förmycket bostadsbidrag... hur tänkte jag eftersom jag inte hade någon annan inkomst än den jag uppgivit. Jag påtalade då att det var handläggarn som fyllt i min ansökan och att jag endast skrivit under den samma. Svaret blev "du skulle inte skrivit under" Så även om jag både hade hängslen och livrem trillade jag dit och vart återbetalningsskyldig. Kan också säga att jag kunde aldrig för egen maskin betala tillbaka dessa pengar.

  SvaraRadera
 4. Det är inte deras bekymmer och inte deras pengar. Orespekten är total hos våra myndigheter. De har smittats av alliansen. Var så säkra gott folk.

  SvaraRadera
 5. det här med bostadsbidrag är bra knepigt,jag ansökte om det när jag gick på komvux,och man ska GISSA sig fram till vilken inkomst man kommer att ha under året?
  ja,jag åkte på återbetalning,för det damp ner ett arv mitt i alltihopa..sånt ska man veta eller?
  nej, jag hade ingen aning om i januari att min mormor skulle dö senare på året...

  SvaraRadera
 6. Usch ja Annsie, det är trist när det slår så fel. Man är ganska utlämnad till myndigheten och det där att de fyller i blanketter, det går fort och de verkar tycka de gör det så bra... ja det har man lärt sig man ska akta sig för. Himla trist att det gick så illa.

  Så sant The Rocker. Tyvärr.

  Kattliv - det är omöjligt att beräkna. Vet att jag ett år lämnade in typ 5 ansökningar för inkomsten åkte upp och ner som en jojo. I början av året hade jag superdålig inkomst, sen fick jag jobb, arbetslös och nytt jobb för att sen avrunda slutet av året som arbetslös... Årsinkomst då? Ja, rena gissningen med andra ord.

  Nä, nytt inlägg måste skrivas känner jag....

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att lämna ett avtryck från ditt besök - det uppmuntrar att kämpa vidare en stund till.