tisdag 27 juli 2010

Vilans dag

Idag behövde jag en dag i vila efter gårdagen. Jag fick mycket gjort igår men oj så trött jag är idag. För att summera dagen igår skriver jag ändå några rader.

Fogden skrev jag ju om igår, orkar inte bli upprörd igen så låter det inlägget tala för sig självt. Har idag i alla fall fått veta att fler än jag råkar ut för detta pga myndighetens rutiner så jag ska göra vad jag kan för att uppmärksamma problemet. Tjänstemännen som jobbar där verkar inte vilja ha den viljan fast det är de som blir drabbade av strandsatta personer, gång på gång. Antar många mellanlandar där i sin karriär i väntan på nytt jobb... bättre att jobba på fogden än att gå arbetslös som jurist eller? Troligen.

I telefon med CSN fick jag sätta mina lånebetalningar på halvårsbetalning istället för månadsbetalningar, en besparing i avgifter och minskande av antalet brev i lådan som blir rejäl. Detta är en försiktighetsåtgärd ifall jag får avslag på min skuldsaneringsansökan. Jag klarar inte av utmätning OCH återbetalning av studielån, har provat i ett halvår på ett ungefär och jag lovar, det är ingen hit alls. Faktiskt en omöjlighet.

Ett bistert nederlag då jag i snart tre års tid investerat mängder av kämpande och pengar i att komma ur skuldträsket. CSN bet både mig och sig i svansen när de gav impulsen i höstas till att få egendom och lön utmätt i flerdubbel bemärkelse. Synd att man har så hög betalningsmoral. Nu har jag ju tid att drömma om vad jag istället kunnat göra för de ca 35 000 som är inbetalt där helt i onödan. Jag kan i alla fall bevisa för skuldsaneringsteamet att jag då sannerligen kämpat hårt, det kanske är värt något. Men, det jag egentligen skulle skriva var att handläggaren var otroligt trevlig och serviceminded på telefon. Hon förstod problemet snabbt och fixade till det hela. Thank's!

Jag fick av FK veta att avdraget på bostadstilläg troligtvis hamnar på runt en tusenlapp för det inneboende barnet men säkert vet de inte förrän de behandlat just min ansökan. Enorma telefonköer så de ringde upp när jag stod utanför socialkontoret :) Snacka om timing. :)

En god vän sa senare på kvällen att de på annat FK-kontor räknar barnen som barn tills de fyllt 20 år. Varför blev jag inte ens förvånad det lilla minsta? Men beskedet jag fått är att mitt barn är inneboende efter avslutad gymnasiegång.

Inne på socialkontoret blev vi väldigt väl bemötta. Vi var där för att sonen skulle söka pengar igen. Förra gången sökte han för juli månad och fick avslag. Denna gång gällde det augusti månad och han fick bifall redan muntligen. Jobbsökarlistan fick godkänt då han sökt med stor bredd. Jag berättade om vår situation och att jag är medveten om vår kommuns policy att jag som förälder förväntas försörja mitt barn till och med 21 års ålder. Men att jag nu kunde bevisa att jag inte kan göra det och bad därför även om bidrag till hyran för den del FK anser att sonen ska betala hemma. Jag berättade även om Kronofogdens enorma klantighet att jag inte som papprena visar har 400 i utmätning denna månad utan 900 fast beslutet säger ett annat. Och jag blev trodd. Gudars vad det kändes skönt.

Jag kunde visa att bostadbidraget upphört och jag gav henne fullmakt att kontrollera mina uppgifter hos FK för jag har verkligen inget att dölja. Hon ifrågasatte bara om jag själv fått pengar så att jag klarar mig snälla människa. Jag blev faktiskt stum. En liten stund. :) Jag tänkte till och kände att jag orkar inte mer trassel utan bad snällt om att få hjälp med lite hyrespengar utifrån sonens ansökan för då skulle vi ändå kunna ta oss runt även om vi faktiskt ligger back. Hon konstaterade att den möjlighet de kanske skulle kunna ha att ordna med det var i så fall det bostadsbidrag som upphört. Men hon kunde inget lova men för mig kändes det guld värt att hoppet ändå fanns. Innan vi gick därifrån lovade hon dock att göra vad hon kunde och det kändes lite som plåster på såren efter fogdens blunder och dumma rutiner. Det tar tre dagar på ett ungefär att få besked så väntans tid är inne.

Under eftermiddagen idag loggade sonen in på sin internetbank och kom lite förvirrat och frågade om han skulle ha pengar på sitt konto framöver någonstans ifrån... Näe....? Då visade det sig att handläggaren på socialkontoret redan bokfört pengar enligt normen och hyrestillskottet vi sökte om. Så pengar kommer inom några dagar.

Och genast går det lite lättare att andas. Hyran blir betald även denna månad. Och vad jag kan se nu kommer vi även att ha matpengar. Tack. En liten stund fungerar vårt samhälle precis som det ska på just den här fläcken här och nu. Jag är glad för det. Och får ork att kämpa en liten stund till.

Har du inte läst Mannans suveräna inlägg från igår är det inte för sent ännu!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Pingat på Intressant.se  Twingly Bloggping Nyligen 

6 kommentarer:

 1. Kämpa på Livsrop.

  SvaraRadera
 2. Thank's! Jo, det måste man så skönt när det händer bra saker också.

  Och detsamma till er - fortsätt kämpa! :)

  SvaraRadera
 3. men alltså jag FÖRSTÅR inte.
  ÄVEN om du har löneutmätning eller har skuldere hos fogden eller ligger hos soc så ska du ha så hyran blir betald!
  det låter när du skriver som att du lever med en ovisshet från månad till månad om du kan betala hyran eller inte? eller har jag missat nåt?
  du skriver"så hyran blir betald denna månaden oxå" DET får mig att bli konfunderad för både socialen och fogden har normer och då SKA du ha pengar VARJE månad för HYRA och uppehälle.
  får jag fråga hur mycket ditt betalningsutrymme är på?
  dvs hur mycket utav dina inkomster går till att betala av på skulder?

  SvaraRadera
 4. Hej, Kattliv du kan maila mig på livsrop@gmail.com så svarar jag där.

  Det ÄR gungigt i ekonomin tack vare ojämna inkomster, har fått tre olika förbehållsbeloppsberäkningar bara under juni och juli.

  SvaraRadera
 5. mail skickat!!

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att lämna ett avtryck från ditt besök - det uppmuntrar att kämpa vidare en stund till.