onsdag 21 juli 2010

Vansinnet med soc

Jag har förstått att socialtjänsten ser rätt olika ut i vårt avlånga land. Kraven på de personer som tvingas gå dit och söka pengar för sitt uppehälle varierar. Som alltid i kontakten med myndigheter så orkar man inte ens bli förvånad.

Däremot förvånas jag över alla uppgifter de ska ha in för att en person över huvudtaget ska kunna få ekonomiskt bistånd. Eller försörjningsstöd som det heter på vår kommuns hemsida. För övrigt det enda stället det ordet används på. På hemsidan alltså.

Sonen fick en lista som han skulle fylla i med sökta jobb. Vi klarar oss inte utan de pengar han ev kan få för de kommer att få räcka till precis allt som en 19-åring kan kosta en helt vanlig sommar. En mycket ekonomisk 19-åring ska väl tilläggas. Eftersom han inte började söka jobb i januari detta år fick han avslag på det han sökte för juli månad, juni sökte vi inte ens. Avslaget var förresten på ca 7 sidor med 5 bilagor... jag skämtar inte!!!

Vi levde ju i villfarelsen att vi skulle klara oss ändå på studiebidrag och underhåll. Och utmätningen var ju bara en extra liten krydda därtill. Och därmed anmälde han sig inte hos arbetsförmedlingen. Tre års studier tog ut sin rätt i slutet av terminen och han var så trött så behövde få bara vara. Men underhållet uteblev och den ekonomiska realiteten slog till. Nåja, avslaget på sökt bistånd är ett faktum och självklart överklagar vi ett beslut som vi inte är nöjda med. Om inte annat så för att jävlas lite och låta skattepengarna gå till rättsväsendet lite grand... eller vart de nu tar vägen... Men främst för att vi inte är nöjda med att inga pengar få. Eller han. ;)

Men så kom ju så den glada nyheten att han kommit in på högskolan. Yes! På förstahandsvalet.

Men den ekonomiska realiteten kvarstår. Någon form av ekonomiskt tillskott måste ske annars överlever vi inte... nåja, det gör vi kanske eftersom det finns lite mat kvar från föregående månad i frysen men... nåja. Det är ju bra om vi kan betala hyran och elen i alla fall förutom lite mat. Och att sonen kan köpa sitt efterlängtade busskort så han självständigt kan åka till kompisarna vore ju drömmen.

Den ekonomiska realiteten är sådan att man  måste söka jobb för att få detta ekonomiska tillskott. Fast sysselsättningen är klar från slutet av augusti. Nåja, varför ska de betala ut pengar utan motprestation när de har rätt att kräva sådan? Så, här läses platsannonser och fascinationen är rätt stor. Få it-företag tar emot ansökningar via e-post. Däremot är städföretagen pigga på det.... du kan till och med söka jobb som diskare via e-post! Inte illa.... :) Men vilka undermänniskor de söker efter.... Jag har nog aldrig träffat sådana personer de skriver om... undrar om de existerar?

Snacka om att det är ett spel för gallerierna. Hade jag inte levt på existensminimum hade jag inte utsatt honom för detta så hjälper så gott jag kan. Hur mycket den hjälpen består av behöver ingen veta. :)

3 kommentarer:

 1. Jag måste väl inte ljuga, så tänker de flesta människor men tyvärr så måste man ljuga för att överleva i detta samhälle. Om ni sakt att din son varit hemlös, att du slängt ut honom osv då hade han fått hjälp. Vilket är så jävla sjukt, men fakto sant.
  // Annsie

  SvaraRadera
 2. men när han går på högskolan får han inte csn då?
  *vet inte hur det funkar,men det trodde jag,man får det ju när man på komvux så..*
  ja ,det finn en "ordning" i samhället att man "måste" anmäla sig till arbetsförmedlingen FÖRSTA arbetslösa dagen,dvs EFTER studier,jobb...
  jag har faktiskt aldrig fattat varför igentligen,sin akassa kan man ju skicka ansökningen till iallfall...och jobb det behöver ju inte gå via arbetsförmedlingen,kontakter är alltid bäst...

  lycka till iallfall..

  SvaraRadera
 3. @Annsie: Exakt! Eftersom han ska börja skolan sen så är det ingen idé att göra så i detta läge för då måste han ändå försörja sig själv (o då blir det billigare att bo med mamma) men det är precis så det måste gå tillväga annars om ungdomarna idag vill flytta hemifrån. Alternativt jobb förstås men det är inte lätt idag inte.

  Försöker hålla mig till små vita lögner allena men inser att lite trixa det måste man för att klara sig.... :(

  @Anonym: Absolut, så säger systemet, anmäl dig direkt du blir arbetslös. Jag hade tänkt han skulle få slippa den här vändan med soc men planen sprack rejält. Meningen var att han skulle gå en kurs och få behålla studiebidraget över sommaren, sen till hösten CSN. Men högskolan hade lovat fel, de utan gymnasiebetyg ansågs som obehöriga eftersom det betyget inte kommer in förrän efter studenten... så tji studiebidrag för juli.

  Likaså missade vi att inget underhåll betalas ut i juni... Så med 1273+1050 mindre utbetalt klarar vi oss inte hela sommaren.

  Barnen kan gott få slippa den sidan av samhället så länge det går... men tji fick vi.

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att lämna ett avtryck från ditt besök - det uppmuntrar att kämpa vidare en stund till.